Algemene wielrijders op de Veluwe

ANWB Bondshotel in Brummen
Daam Fockema (links) plakt zijn band bij het Bondshotel in Brummen (foto ANWB-archief)

Eind negentiende eeuw deed een nieuw vervoermiddel zijn intrede: de fiets. Maar ook dat was toen nog een luxeartikel. De eerste vélocipedistenclubs waren niet voor iedereen. Maar de opkomst van de fiets bleek onstuitbaar en na de Eerste Wereldoorlog ontpopte het stalen ros zich als ‘het paard der democratie’.

Dat was in niet geringe mate de verdienste van de Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond: de A.N.W.B. Al snel werden naast fietstoeristen ook wandelaars, ruiters, motorrijders en automobilisten lid van de bond. Vanaf 1904 wierp de A.N.W.B. zich dan ook op als de ‘Toeristenbond voor Nederland’.

De ANWB en de Veluwe

In de vroege geschiedenis van de A.N.W.B. had de Veluwe een streepje voor. Dat Daam Fockema, de uiterst gedreven hoofdconsul van de bond tussen 1892 en 1914, in Arnhem woonde, had daar zeker mee te maken. Met kaarten, toertochten en wegwijzers (denk aan de ‘paddenstoelen’) heeft de bond een hoofdrol gespeeld in de ontsluiting van de Veluwe als vakantiegebied.

Ontdek wandel- en fietsroutes op de Veluwe

Op de website Geheugen van Apeldoorn staan verschillende fiets- en wandelroutes die u een bijzondere kennismaking met Apeldoorn en de Veluwe bieden.

Delen via:
Zoek in collecties