CODA ApeldoornArchief Verhalen uit het Archief

Verhalen uit het Archief

Archieven herbergen duizenden en nog eens duizenden verhalen. De meeste zijn nog niet verteld. Op deze pagina delen we er een aantal: puntjes van de ijsberg, tipjes van de sluier. Wilt u uw eigen verhaal vertellen, ga dan op zoek in de bronnen van CODA Archief, hier op de website of in het CODA Archief & Kenniscentrum.

Replica's van Prehistorische halssieraden uit Uddel

Archeologie in Apeldoorn

De vakgroep Erfgoed van de gemeente Apeldoorn vertelt in deze blogserie bijzondere verhalen over archeologische vondsten en rapporten. Lees bijvoorbeeld het blog van gemeentearcheoloog Janneke Zuyderwyk over prehistorische halssieraden uit Uddel.

 

 

Hoge en Vrije Heerlijkheid 't Loo

Crimineel archief (1749-1791)

Het Crimineel Archief van de Hoge en Vrije Heerlijkheid ’t Loo (1749-1791) wordt gedigitaliseerd. De Heerlijkheid bestond onder andere uit het huidige Apeldoorn, Beekbergen en Loenen. Een kaart van de Heerlijkheid ’t Loo anno 1767 vindt u op de website Het Geheugen van Apeldoorn.

Spectaculaire misdaden komen niet voor in het archief, maar sommige vergrijpen vallen op en lichten we toe in deze blogserie. De straffen waren helder: meestal geseling, al dan niet met verbanning uit de Heerlijkheid. Een enkele keer moest men naar de gevangenis en daar werken voor de kost: water en brood. Lees een aantal verhalen uit het crimineel archief.

De Apeldoornse gemeenteraad bijeen in het oude raadhuis op 1 juni 1936
De Apeldoornse gemeenteraad bijeen in het oude raadhuis op 1 juni 1936

Bijzondere berichten uit de raad

Vanaf 3 maart zijn de raadsnotulen van de gemeente Apeldoorn online te raadplegen bij CODA Archief. We hebben daarom een aantal parels uit dit archief voor u op een rij gezet. In 1917 is er bijvoorbeeld een tekort op de begroting voor gezondheidszorg in verband met 'vluchtelingenproblematiek'.  In 1918 werd A.A. Mussert bijna aangesteld als Adjunct-directeur Gemeentewerken en in 1938 probeert de gemeente de wildgroei aan zomerhuisjes in Beekbergen tegen te gaan. Lees meer berichten uit de raad.

Loenense Waterval

Vakantie op de Veluwe

Ontdek in deze blogserie de geschiedenis van Vakantie op de Veluwe en doe inspiratie op voor boeiende wandel- en fietstochten. Lees alle blogs.

Delen via:
Zoek in collecties