CODA ApeldoornArchief Tentoonstellingen

Arts and Crafts in Apeldoorn, Chris, Agathe en Henk Wegerif

12.09 t/m 01.11.2015 | gratis toegang | reguliere openingstijden

Speciaal voor de Open Monumentendagen (12 en 13 september) is een Wegerif-route samengesteld die langs verschillende Wegerif-panden voert. De Apeldoornse aannemers- en architectenfamilie Wegerif drukte zo’n honderd jaar geleden een stempel op de bouwkunst in Apeldoorn. Als voortrekker van de van oorsprong Engelse kunststroming Arts & Crafts heeft deze familie tal van woonhuizen en andere gebouwen in Apeldoorn ontworpen en/of gebouwd. De expositie Arts & Crafts in Apeldoorn: Chris, Agathe en Henk Wegerif is van 12 september tot en met 1 november in CODA Centrale Bibliotheek en CODA Kenniscentrum te zien.

Chris Wegerif
Chris Wegerif

Chris en Agathe Wegerif 

Chris Wegerif was zowel architect als aannemer en meubel- en interieurontwerper. In 1883 nam hij het aannemersbedrijf van zijn vader Hendrik Wegerif over. Hij werd in zijn werk vooral geïnspireerd door de Art Nouveau (jugendstil) en door de Engelse Arts & Crafts beweging van William Morris. Deze beweging ijverde voor het herstel van het kunstambacht.

Zijn vrouw Agathe Wegerif-Gravestein ontwierp en produceerde batiks en stofferingen. In de presentatie in CODA zijn prachtige voorbeelden van hun beider werk te zien.

Henk Wegerif
Henk Wegerif, de neef van Chris, begon op 21-jarige leeftijd zijn eigen architectenbureau. Hij bouwde in Apeldoorn onder andere woonhuizen, villa’s, het Leesmuseum en arbeiderswoningen in de Metaalbuurt.

Henk Wegerif

In 1925 verhuisde hij naar Wassenaar waar hij nieuwe ontwerpen maakte voor villa’s en fabrieksgebouwen in het land. CODA geeft aan de hand van diverse objecten, foto’s en bouwtekeningen een goed beeld van zijn werk.

Kunst en Ambacht
Het thema van de Open Monumentendagen dit jaar is Kunst & Ambacht. In dat kader biedt CODA nog veel meer zoals de tentoonstelling CODA Paper Art in CODA Museum en de expositie Papier Gemaakt in Gelderland op de Verdieping (het tussenstuk tussen CODA Museum en CODA Centrale Bibliotheek).

Daarnaast zijn in de Etalage in CODA Museum ook twee bijzondere topstukken te zien die normaal gesproken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te bewonderen zijn. In verband met verbouwing zijn deze tijdelijk terug in de gemeente Apeldoorn, de plek waar ze ruim honderdvijftig jaar geleden gevonden zijn. 

Droombruiloft

Droombruiloft

14.10 t/m 31.10.2015

De mooiste dag vereeuwigd : uw trouwfoto in de tentoonstelling

Of het nu een dag met koetsen, duiven en een groot feest was of juist klein en intiem: de trouwdag is voor veel mensen natuurlijk een bijzondere dag. CODA Archief presenteert tijdens de Maand van de Geschiedenis de tentoonstelling Droombruiloft

Hiervoor zijn we nog op zoek zijn naar (beeld)materiaal van echtparen die in Apeldoorn getrouwd zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld foto’s van heel lang geleden zijn, van uw ouders, grootouders of overgrootouders, maar het mogen ook uw eigen trouwprenten zijn. Wij scannen de beelden zodat we het toe kunnen voegen aan de tentoonstelling; de originelen krijgt u uiteraard terug. Op deze manier laat Droombruiloft zien hoe in de loop der jaren het beeld van ‘de mooiste dag van je leven’ veranderde: wat was mode, wat was gebruikelijk en hoe fungeerde Apeldoorn als decor? 

Heeft u (beeld)materiaal, speciale voorwerpen of misschien uw trouwjapon nog die in Apeldoorn gemaakt en gedragen is en wilt u dit voor de tentoonstelling beschikbaar stellen, neem dan contact op met CODA Archief, Margot Jongedijk (archief@coda-apeldoorn.nl of 055-5268523).

Droombruiloft is van 14 tot en met 31 oktober te zien op de Verdieping, het verbindingsstuk tussen CODA Museum en CODA Centrale Bibliotheek, de toegang is gratis.

Delen via:
Zoek in collecties