Apeldoornse kranten 1844 - 1950 online beschikbaar

De Koninklijke Bibliotheek heeft op 13 april meer dan 115.000 scans van de Apeldoornsche Courant (jaargangen 1861-1924) en de Nieuwe Apeldoornsche Courant (1911-1950) toegevoegd aan de website Delpher.nl.
Op deze nationale website zijn al miljoenen Nederlandse krantenpagina’s te raadplegen, maar Apeldoornse kranten waren daar, met uitzondering van een klein aantal edities uit de oorlogsjaren, niet bij.
Dankzij gezamenlijke inspanningen van CODA Archief en de Koninklijke Bibliotheek zijn nu ook Apeldoornse nieuwsberichten, artikelen, familieberichten en advertenties op woord doorzoekbaar zijn: een onschatbare bron voor de geschiedenis van Apeldoorn en omgeving.

Doorzoek Apeldoornse kranten bij Delpher

Wanneer u uw zoekterm heeft ingevoerd moet u in Delpher nog één keer op het vergrootglas (zoeken) klikken.Jo Wegener (r) voor het Wegener kantoor  in de Kanaalstraat
Jo Wegener (r) voor het Wegener kantoor in de Kanaalstraat.

Restauratie en scannen

Vanuit CODA Archief vertrok in de zomer van 2012 veertig jaar Apeldoornse geschiedenis in een vrachtwagen naar Delft. Het ging om tientallen krantenleggers: gebonden jaargangen van de Nieuwe Apeldoornsche Courant uit de jaren 1911 tot en met 1950. Deze kranten zijn enkele jaren geleden door Koninklijke Wegener, inmiddels overgenomen door de Persgroep, aan CODA Archief overgedragen.

De kranten zijn in Delft met veel zorg, aandacht en geduld gerestaureerd. Vervolgens zijn ze naar de Koninklijke Bibliotheek vervoerd om pagina voor pagina gescand te worden.

Een jaar later gebeurde hetzelfde met de jaargangen 1861-1924 van de Apeldoornsche Courant. Beide titels zijn nu online doorzoekbaar. De originele kranten, die veilig opgeborgen zijn in het depot van CODA Archief, hoeven nu niet meer tevoorschijn gehaald te worden voor raadpleging. Daarmee is het behoud van deze zeldzame en kwetsbare archiefstukken zekergesteld voor volgende generaties.

Nog vóór de Apeldoornsche Courant in 1859 het leven zag, verschenen er enkele kleine kranten in Apeldoorn. ook van die zeldzame titels zijn enkele exemplaren bewaard gebleven en deze zijn nu eveneens online te raadplegen op Delpher.nl. De oudste ‘Apeldoornse’ krant op Delpher is het “Nieuws- en Advertentieblaadje – Zwolle, Deventer, Zutphen, Apeldoorn”, uit 1844.

Metamorfoze

Zowel de restauratie-  als de scanwerkzaamheden gebeurden onder de vlag van ‘Metamorfoze’, het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed - een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Dit programma is een initiatief van het Ministerie van OCW. Later dit jaar zullen ook de scans van de ‘oude’ Apeldoornsche Courant (1859-1924) online op Delpher gezet worden. Jaargangen van na 1950 zullen voorlopig niet worden gedigitaliseerd in verband met nog geldende auteursrechten.

De krantencollectie die sinds enkele jaren veilig opgeborgen is bij CODA Archief, heeft in de loop van zijn lange bestaan heel wat doorstaan. Sommige series en zelfs enkele hele jaargangen zijn daarbij verloren gegaan. Andere edities zijn ernstig beschadigd geraakt. Dit heeft vanzelfsprekend ook als gevolg gehad dat er gaten zijn gevallen in het nu online beschikbare krantenbestand.

Delen via:
Zoek in collecties