CODA ApeldoornArchiefBeeldbank Kerschoten, Stad in het groen

Kerschoten, een bijzondere wijk

Ook in de naoorlogse stadsuitbreiding deed Apeldoorn zijn naam als Stad in het Groen eer aan. De wijk Kerschoten, ontworpen door Architect en stedenbouwkundige David Zuiderhoek (1911-1993), is daarvan het mooiste voorbeeld.

Kerschoten verrees vanaf 1958 aan de noordkant van de stad, aansluitend op de villawijk De Parken. Als laatste onderdeel van het oorspronkelijke plan kwamen daar in 1972 de vier woontorens in het centrale park bij. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft in 2014 Kerschoten aangewezen als 'wederopbouwgebied van nationaal belang' en bij die gelegenheid een brochure over Kerschoten gepubliceerd.

Fotowervingsproject Kerschoten

Van Kerschoten waren in de fotocollectie van het archief weliswaar tientallen foto’s aanwezig, maar op dei foto’s ontbraken veelal de mensen. En dat terwijl mensen die de wijk kenden uit de jaren ’60 en ’70 allemaal aangaven dat het er in die tijd “krioelde van de kinderen”. Dankzij de reacties op onze oproep hebben we nu een kleine tweehonderd foto’s van Kerschoten kunnen toevoegen aan de Beeldbank. Voor het overgrote deel zijn dat foto’s waarop het dagelijks leven te zien is. Het schoolplein van de Sondorpschool, Sinterklaas in de wijk, Schaatsen op de vijvers en het voederen van de eenden. Samen geven ze een mooi beeld van het leven in een Nederlandse wederopbouwwijk in het algemeen en in de Apeldoornse wijk Kerschoten in het bijzonder. Bekijk foto's van Kerschoten in de Beeldbank.

Geheugen van Apeldoorn

Tip: op het Geheugen van Apeldoorn treft u meer informatie aan over een aantal markante plekken in Kerschoten. Ook vindt u daar een wandelroute langs deze plekken vinden.

Sondorpschool Apeldoorn
De eerste klas van de Sondorpschool met juffrouw Riet van Evert, 1960 (Collectie familie Bloemendal)
Centraal park Kerschoten
Kinderen bij de vijver in het centrale park van Kerschoten, begin jaren ’70 (Collectie familie Diks)
Erasmusstraat - Apeldoorn
Erasmusstraat, 1960-1965
Sinterklaas in Kerschoten
Sinterklaas in Kerschoten, begin jaren ’60 (Collectie familie Wassink)
Familie Ursem Apeldoorn
De familie Ursem woonde op Erasmusstraat 90 Apeldoorn, circa 1968 (Collectie familie Ursem)
 
Delen via:
Zoek in collecties