CODA ApeldoornArchiefBeeldbank Collectie Gevelreclame

Collectie gevelreclame

Combi Foto Van ter Beek, Asselsestraat 141 in 1977 (fotonr. GA-024685)

De beeldbank heeft een collectie van maarliefst 700 foto's verzameld met gevelreclame-uitingen uit de periode 1960-1990.  Apeldoornse middenstanders en ondernemers voegden foto's toe bij aanvragen voor vergunningen voor het plaatsen van een reclame-uitingen

De foto's geven aan waar ondernemers van plan waren een uithangbord of lichtreclame te plaatsen.
Het aardige aan deze foto’s is dat ze puur functioneel waren. Of een plek fotogeniek was deed er niet toe. Een evenwichtige compositie of aantrekkelijke beelduitsnede evenmin. Veelal is op de foto de voorgenomen reclame-uiting met pen of stift ingetekend.

Gered van de vergetelheid

Ondanks dit gebrek aan technische en esthetische kwaliteiten zijn de foto’s toch de moeite waard. Ze redden tientallen winkels, snackbars, benzinepompen, enzovoort van de vergetelheid. Wie kent nog café billard ‘De Waag’ aan de Arnhemseweg, ijssalon ‘’t Loo’ aan de Zwolseweg of drogisterij ‘De Uitkomst’ aan de Zevenhuizenseweg?

Historische informatie

Naast deze vergeten locaties bieden de foto’s bovendien allerlei ‘terloopse’ informatie voor de oplettende kijker. De prijs van een liter superbenzine in 1966 bijvoorbeeld (51,9 cent!) of van een pond “honingzoete kersen” in 1974, de programmering in Orpheus in 1975... Alleen al de vele oude automodellen die onbedoeld in beeld verschijnen, zijn de moeite waard.
Bekijk deze foto’s in de CODA Beeldbank.

augustus 2013

Delen via:
Zoek in collecties