CODA ApeldoornArchiefArchieven Agathe Wegerif-Gravestein

Archief Agathe Wegerif-Gravestein geschonken aan CODA

Eind 2013 heeft mevrouw Aag Kramer een bijzonder persoonlijk archief overdragen aan CODA. Het betreft enkele honderden brieven die haar overgrootmoeder, Agathe Wegerif-Gravestein, schreef aan haar dochter Aagje Wegerif in de jaren 1918-1944. Naast de brieven bevat het archief ook het plakboek dat Agathe Wegerif samenstelde van recensies van haar tentoonstellingen in Europa.

Aagje Wegerif oefent het batikken (ca. 1920)

Agathe Wegerif was de echtgenote van de bekende Apeldoornse architect Chris Wegerif én zelfstandig textielkunstenares. Beiden werkten samen, waarbij Chris gebouwen, interieurs en meubels ontwierp en Agathe stofontwerpen en tegeltableaus. Binnen het rijke culturele leven dat Apeldoorn rond het begin van de 20e eeuw kende, namen Chris en Agathe Wegerif een sleutelpositie in.

Als textielkunstenares maakte Agathe aan het begin van de twintigste eeuw furore. In haar ateliers aan de Kalverstraat had zij op een gegeven moment meer dan twintig vrouwen en meisjes in dienst die haar ontwerpen uitvoerden.

Met haar batikwerk baarde ze opzien in binnen- en buitenland. Ze reisde zelfstandig – iets wat voor vrouwen in die tijd nog erg ongebruikelijk was - door Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Rusland, Denemarken, Zweden en Noorwegen en nam verschillende internationale prijzen in ontvangst voor haar vernieuwende batikkunst.

Werkneemsters van het batikatelier. Rechts Aagje Wegerif (ca. 1920)

Omdat Agathe voor haar kunst en voor haar fragiele gezondheid veel in het buitenland verbleef, onderhield zij contact met haar dochter Aagje via een uitgebreide briefwisseling. In de loop der jaren groeide deze correspondentie aan tot enkele honderden brieven; samen meer dan duizend pagina’s.
Drs. Hanneke Oosterhof putte voor haar scriptie uit deze rijke bron en ook Ir. Cor de Wit maakte er voor zijn boek over Chris Wegerif dankbaar gebruik van.

Mevrouw Kramer is de vijfde generatie die luistert naar dezelfde naam als haar beroemde overgrootmoeder Agathe. Met de overdracht van dit bijzondere archief aan CODA vervult zij een diepgekoesterde wens van haar tien jaar geleden overleden moeder.

Het archief van Agathe Wegerif-Gravestein krijgt een veilige plaats in CODA Archief en vanzelfsprekend wordt deze belangrijke historische bron in de toekomst digitaal voor publiek beschikbaar gesteld.

Delen via:
Zoek in collecties