CODA ApeldoornActiviteiten Uitreiking Wilhelminaring

Stichting Wilhelminaring reikt Wilhelminaring 2017 uit aan Eja Siepman van den Berg

Wilhelminaring

Zaterdag 23 september | Aanvang 14.30 uur, CODA Auditorium

De tiende Wilhelminaring, de tweejaarlijkse oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst, wordt zaterdag 23 september uitgereikt aan Eja Siepman van den Berg. Zij is de tweede vrouw die deze prestigieuze prijs in ontvangst neemt. Juryvoorzitter Wim Pijbes overhandigt de speciaal voor haar ontworpen ring in CODA Auditorium. Beeldend kunstenaar Katja Prins ontwierp deze ring. Wilt u bij de uitreiking aanwezig zijn, meld u dan vóór 21 september aan via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van ‘Wilhelminaring’ en het aantal personen.

De jury van de Wilhelminaring spreekt haar waardering uit voor de wijze waarop Siepman van den Berg, wars van stijlen en modes, nauwgezet en consequent de menselijke figuur als uitgangspunt neemt. Het oeuvre straalt “een verfijnd en verstild evenwicht uit”; haar beelden zijn “tijdloze bakens in de ruimte om ons heen, troostend bijna”.

Jubileum jury Wilhelminaring

De jury voor de tiende Wilhelminaring bestond uit: Wim Pijbes (voormalig directeur Rijksmuseum en Museum Voorlinden, nu Droom en Daad), Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation), Sandra Smets (kunsthistorica en publicist, onder andere voor NRC Handelsblad), Geertje Waanders (kunsthistorica, columnist en docent) en André Kruysen (beeldend kunstenaar).

Eja Siepman van den Berg

Eja Siepman van den Berg begon haar opleiding aan de Rijksakademie te Amsterdam in 1962 en studeerde af in 1967. In het jaar van haar afstuderen kreeg zij de Prix de Rome toegekend. Ook ontving zij later voor haar oeuvre de Charlotte van Pallandtprijs.

Over de ring

De Wilhelminaring bestaat uit drie delen: een speciaal voor de kunstenaar ontworpen ring, een opdracht voor een in het Apeldoornse Sprengenpark te plaatsen beeld en een expositie in CODA Museum in Apeldoorn. De prijs werd voor de eerste keer toegekend aan Joop Beljon (1998). Daarna volgden Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009), Piet Slegers (2011), Hans van Houwelingen (2013) en Auke de Vries (2015).

Aanmelden

Stichting Wilhelminaring en CODA nodigen u van harte uit om bij de uitreiking op 23 september aanstaande aanwezig te zijn. Uw aanmelding ontvangen wij graag uiterlijk woensdag 20 september via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van ‘Wilhelminaring’ en het aantal personen. De feestelijke overhandiging begint om 14.30 uur in CODA Auditorium, inloop vanaf 14.00 uur.

Delen via:
Zoek in collecties