Sieraden met een verhaal 2013

Réka Fekete ontwerpt uniek sieraad voor CODA

CODA vroeg Réka Fekete (1982) voor het jaarlijkse evenement Sieraden met een Verhaal het sieraard te ontwerpen. Op zaterdag 26 oktober 2013 presenteerde zij haar halssieraad. Zij liet zich bij dit ontwerp inspireren door Langgewagt, haar woonhuis, atelier en het beroemde kraakpand en kunstenaarsbroedplaats vlak achter de Dam in Amsterdam. Resultaat is een uniek sieraad dat opgenomen werd in de CODA sieradencollectie.

Langgewagt (ill. Réka Fekete)

Langgewagt is al meer dan dertig jaar een kraakpand in het centrum van Amsterdam. Voor Réka Fekete is het ook haar thuis en atelier.

“Het is er open en licht, je beleeft binnen en buiten tegelijkertijd en het is een dynamische en inspirerende omgeving. Achter iedere deur schuilt een ruimte die verrast met de wereld van een de kunstenaar die er woont en werkt.

Omdat het een kraakpand is, weten we niet hoelang we hier nog mogen blijven wonen en werken. Het halssieraad voor Sieraden met een Verhaal draag ik daarom op aan Langgewagt als dank voor en herinnering aan de mooie tijden die ik er heb beleefd. Het is een plek die ik altijd een warm hart zal toedragen.’

Broche, afgeleid van halssieraad

Réka Fekete presenteerde haar sieraad op zaterdag 26 oktober 2013 in CODA Auditorium. Haar ontwerp werd opgenomen in de sieradencollectie van CODA.

Réka Fekete maakte ook een beperkte oplage van 25 afgeleide sieraden die in CODA Winkel te koop zijn voor € 83,-.

Réka Fekete

Réka Fekete (1982) werd geboren in Budapest, Hongarije. Na een aantal omzwervingen streek zij in 2004 neer als uitwisselingsstudent in Amsterdam.

Zij studeerde in 2010 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Sieradenontwerper en kunstenaar Iris Eichenberg nodigde haar een jaar later uit om drie maanden als visiting artist te studeren aan de Cranbook Academy in Bloomfield Hills, Verenigde Staten. Daarna keerde ze terug naar Amsterdam alwaar zij woont en werkt.

Sieraden met een verhaal

Sieraden met een verhaal is een jaarlijks sieradenevenement dat aansluit bij de bijzondere aandacht die CODA Museum schenkt aan sieraden en sieraadontwerpen. CODA vraagt ieder jaar een jonge sieradenontwerper (jonger dan 35 jaar) voor dit evenement een sieraad te ontwerpen en te vervaardigen. Voorwaarden zijn daarbij dat het sieraad draagbaar moet zijn, geschikt is voor zowel mannen als vrouwen en een bijzondere betekenis in zich heeft.

CODA startte Sieraden met een verhaal in 2005 met het doel mensen te interesseren voor moderne sieraadontwerpen. De uitnodiging en opdracht voor een jonge en veelbelovende ontwerper zijn bedoeld als aanmoediging. De presentatie van het sieraad en het opnemen van dit sieraad in de collectie van CODA is bovendien een unieke kans voor een jonge ontwerper.

Voorgaande edities

2012 Nina Sajet, halssieraad "De Tandenfee"
2011 Mi-Ah Rödiger, halssieraad, geïnspireerd door "Sehnsucht"
2010 Ineke Heerkens, halssieraad, geïnspireerd door Charlotte Mutsaers
2009 Bas Bouman, halssieraad, geïnspireerd door "Iemand, die iedereen kan zijn"
2008 Contstanze Schreiber, halssieraad, geïnspireerd door Miranda July, filmregisseur en kunstenaar
2007 Francis Willemstijn, halssieraad, geïnspireerd door Willem van Oranje
2006 Gésine Hackenberg, halssieraad, geïnspireerd door haar grootmoeder
2005 Stephanie Jendis, halssieraad, geïnspireerd door Coco Chanel

2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
Zoek in collecties