Nederland Leest

Ik, robot cadeau van de Bibliotheek

Het thema van Nederland Leest is ‘robotica’ en het boek dat je in november in alle CODA-vestigingen gratis kunt krijgen is: Ik, robot van Isaac Asimov. Het is een futuristische raamvertelling rond hoofdpersoon Susan Calvin (1982), robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven.

Ik, robot

“Voor u is een robot een robot. Raderwerk en metaal, elektriciteit en positronen…Een brein en ijzer! Door mensen gemaakt. Als het nodig is, ook weer door mensen te vernietigen! Maar u hebt niet met ze gewerkt, dus u kent ze niet. Ik zeg u dat ze een zuiverder en beter soort zijn dan wij zijn.’

Calvin ontmoette in haar leven allerlei soorten robots: verliefde robots, twijfelende en zelfbewuste robots. Het gaat in de 9 verhalen over de menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers!

Ik, robot verscheen in 2004 ook als film, geïnspireerd op het boek, met Will Smith in de hoofdrol.

Ik, robot

Isaac Asimov (1920 – 1992) geldt als misschien wel de grootste science fictionauteur aller tijden. Daarnaast doceerde hij biochemie aan de universiteit van Boston. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots.

Extra: Aan de Nederland Leest-editie van Ik, robot is een extra verhaal toegevoegd, dat Ronald Giphart samen met een robot schreef.

Kijk voor meer informatie over Nederland Leest op www.nederlandleest.nl.

Aan de slag met Robotica in CODA FabLab

Tijdens de campagne Nederland Leest zijn er verschillende activiteiten in CODA FabLab die aansluiten bij het thema ‘Robotica’. Doe bijvoorbeeld mee aan één van de LEGO bouwmiddagen en programmeer je eigen robot van LEGO of leer programmeren tijdens CoderDojo in CODA FabLab. Bekijk de programmering van CODA FabLab.

Nederland Leest Junior

Tijdens de juniorcampagne staat het boek Cyberboy van Tanja de Jonge centraal. Voor de jongere leden van 10-15 jaar loopt de campagne via school. Diverse scholen doen mee aan Nederland Leest Junior en hebben het deelnamepakket met de exemplaren van het boek ontvangen.

Nederland Leest Junior heeft speciaal lesmateriaal ontwikkeld bij het thema Robotica. Download hier.

Delen via:
Zoek in collecties