Nederland Leest

Nederland Leest viert in november 2015 haar tiende editie met het korte verhaal. Auteur A.L. Snijders, de bekende auteur van korte en zeer korte verhalen, stelde een verhalenbundel samen met een staalkaart van korte verhalen uit de Nederlandstalige geschiedenis.

Tijdens de campagne Nederland Leest kunnen leden van CODA op vertoon van hun pas een gratis exemplaar van deze verhalenbundel ophalen in de CODA Bibliotheken, zolang de voorraad strekt. De campagne start op zondag 1 november en eindigt op maandag 30 november 2015.

  • De actie geldt voor betalende leden van 18 jaar en ouder.
  • Eén boek per lenerspas.

Elke provincie zijn eigen editie

Speciaal in dit jubileumjaar verschijnt er in elke provincie een aparte editie: de Nederland Leest-bundeling van A.L Snijders, aangevuld met mooie korte verhalen uit de diverse regio’s. Bibliotheken uit elke provincie hebben hun favoriete korte verhalen aan A.L. Snijders gestuurd, en hij selecteerde. Dat betekent dat er 12 edities zijn, iedere provincie krijgt zijn eigen editie om uit te delen

Nederland Leest
A.L. Snijders
Nederland Leest editie Gelderland

A.L. Snijders

Grootmeester van het Zeer Korte Verhaal

A.L. Snijders is geboren in Amsterdam in 1937. Hij woont sinds 1971 in Lochem. Snijders publiceerde vanaf de jaren '80 columns in diverse kranten. Uitgever Thomas Rap bundelde die stukken in vier delen. Het laatste verscheen in 1998. Snijders begon met veel plezier rond 2002 te werken aan iets nieuws: het zkv. Het is een woord dat hij zelf bedacht heeft, de afkorting van zeer kort verhaal. Als een roman een boom is, zou je een bundel zkv's een berg takjes kunnen noemen. Een zkv is iets wezenlijk anders dan de columns of langere verhalen die Snijders eerder schreef. Dit zegt hij er zelf over:

“Ik heb vier tuinkatten, die ik onbekrompen voer. Tegelijk hang ik vetbollen voor de mezen in de bomen. De katten blijven jagen op de mezen. Dit is het type tragiek voor het zkv dat ik schrijf. Het luistert allemaal heel nauw.”

Uitgeverij AFdH

Snijders begon rond 2002 de zkv'tjes per e-mail rond te sturen naar familie, vrienden en bekenden, onder wie Paul Abels en Martien Frijns. Zij vonden de verhalen prachtig. Daarom richtten ze een uitgeverij op om ze uit te kunnen geven, AFdH. In 2006 maakte AFdH de eerste bundel met 336 zeer korte verhalen van Snijders, Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk.

Constantijn Huygensprijs

2010 was een belangrijk jaar voor de schrijver. Toen werd aan hem de prestigieuze Constantijn Huygensprijs toegekend voor zijn gehele oeuvre. In 2013 verscheen de achtste bundel zkv's, De hartslag van de aarde, een gecombineerd lees-, luister- en muziekboek. Passend bij het werk van de schrijver, omdat hij houdt van geïmproviseerde samenwerking met andere kunstenaars. In het voorjaar verschijnt bij AFdH Uitgevers de negende bundel zkv's, De libelleman. Veel luisteraars worden Snijders-lezer sinds de schrijver zijn stukjes voorleest op radio 4, zondagsochtend om 08.45 uur.

Delen via:
Zoek in collecties