Historisch Café: Open Monumentendagen

Erfgoedplatform Apeldoorn
Jugendstil in Apeldoorn

4 september | 17.00 - 19.00 uur | CODA Café

De landelijke Open Monumentendagen vinden traditiegetrouw plaats in het tweede weekend van september. Het thema dit jaar is Kunst & Ambacht. De heren Op den Dries, voorheen docent Kunstvakken op csg De Heemgaard en Thomas, architect en voorzitter van de Stichting Apeldoornse Monumenten geven op hun eigen wijze invulling aan het thema Kunst en Ambacht.

Jugendstil rond 1900 in Apeldoorn

Het is verrassend om te zien hoeveel Jugendstil elementen er in de Hoofdstraat in Apeldoorn terug te vinden zijn. Henk op den Dries vertelt over de enorme groei van Apeldoorn aan het eind van de 19 eeuw. De Jugendstil was toen 'in' en reageerde op de Industriële Revolutie met zijn goedkope en lelijke massaproducten. Ware Kunst moest nuttig en mooi zijn en voortkomen uit een balans tussen kunst en arbeid die zo kenmerkend is voor de Gotiek. In de lezing van de heer Op den Dries komen een aantal kenmerkende voorbeelden uit de 19e eeuw in beeld.

Apeldoornse kunstenaars en de Arts and Crafts

Rond 1900 kon Apeldoorn bogen op de aanwezigheid van een aantal uiterst creatieve kunstenaars. Zij maakten vooruitstrevende kunst- en gebruiksvoorwerpen en leverden een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van de architectuur. De idealen van de Engelse Arts and Crafts vormden de basis voor een kunstzinnige productie die in verschillende Apeldoornse werkplaatsen tot stand kwam. De heer Thomas schetst in korte lijnen de betekenis van deze generatie in zijn lezing tijdens het Historisch Café.

Jugendstil in Apeldoorn

En verder..

Overige programma onderdelen zijn de column van CODA directeur Carin Reinders, het nieuwsblok en de muzikale omlijsting door Lex Sonneveld.

Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt dit jaar ook nog gehouden op 6 november in CODA Café (17.00 tot 19.00 uur).

Delen via:
Zoek in collecties