Atlas van Apeldoorn: De Naald

Atlas van Apeldoorn: De Naald

De Atlas van Apeldoorn staat in het teken van de Apeldoornse wijk De Naald, die aan het eind van de zeventiende eeuw ontstond en vernoemd is naar het opvallendste monument van Apeldoorn.

De wijk ‘De Naald’ is na Wenum Wiesel, Kerschoten, De Parken, Ugchelen, Orden, Hoenderloo, Zuid, Centrum, Beekbergen/Lieren/Oosterhuizen, De Maten en Loenen het twaalfde project in de serie Atlas van Apeldoorn. In dit project zet CODA in samenwerking met partners van het Erfgoedplatform, wijkbewoners en andere betrokkenen jaarlijks één wijk of dorp binnen de gemeente Apeldoorn in de schijnwerpers.

Bekijk het programmaboekje van de Atlas van Apeldoorn (pdf).

Gijs Verhoog - De Naald
Gijs Verhoog - De Naald (2010)

De wijk ‘De Naald’

De Apeldoornse wijk De Naald ontstond aan het eind van de zeventiende eeuw en is vernoemd naar het opvallendste monument van Apeldoorn. Er is een nauwe band tussen de bewoners uit de wijk en het nabij gelegen Paleis Het Loo waar veel van hen in dienst waren en waar winkeliers hun producten leverden. Op hun beurt deden de bewoners van Het Loo ook veel voor de inwoners van deze wijk zoals de bouw van de Koningsschool (1852) en het doortrekken van de spoorlijn naar Zwolle.

Ontdek ‘De Naald’ tijdens de Atlas van Apeldoorn

In CODA Centrale Bibliotheek is een paviljoen over ‘De Naald’ ingericht waar u beeldmateriaal en informatie vindt over de wijk, de verschillende scholen en de middenstand. Naast een bezoek aan dit speciaal ingerichte paviljoen kunt u tijdens Atlas van Apeldoorn: De Naald ook deelnemen aan uiteenlopende activiteiten zoals lezingen, wandelroutes en de Verhalentafel. Meer hierover is te lezen in het programmaboekje dat binnenkort verschijnt en onder andere gratis verkrijgbaar is bij CODA. 

Wandelroutes

Op het Geheugen van Apeldoorn vind je binnenkort een route die je langs verschillende wetenswaardigheden in de wijk voert. Lees meer over De Naald op het Geheugen van Apeldoorn.

Bekijk ook de nieuwe fiets- en wandelroute van Wenum Wiesel (pdf). Wenum Wiesel stond vorig jaar centraal tijdens de Atlas van Apeldoorn.

Delen via:
Zoek in collecties