Historisch Café op 10 april in het teken van 70 jaar bevrijding

Vier Apeldoornse kinderen en hun bevrijders, april 1945
Erfgoedplatform Apeldoorn

Dit jaar staat in het teken staan van 70 jaar bevrijding. Tijdens het Historisch Café op 10 april is daar volop aandacht voor. Alex Bakker (historicus) vertelt over de digitale lesbrief Apeldoorn ’40 ’45 en Fred Klijndijk (Koninklijke Marechaussee) spreekt over de rol van de Koning Willem III-kazerne in de Tweede Wereldoorlog.

Verder komt aan bod: de column van CODA directeur Carin Reinders en het nieuwsblok. Daarnaast zorgt Lex Sonneveld voor de muzikale omlijsting. Het Historisch Café start vrijdag 10 april om 17.00 uur in het CODA Café en duurt tot ongeveer 19.00 uur. De toegang is gratis.

Digitale lesbrief Apeldoorn '40 '45

Het is bijna zeventig jaar geleden dat Apeldoorn werd bevrijd. Daarom heeft de Stichting Bevrijding '45 Apeldoorn een speciale digitale lesbrief ontwikkeld. Via de website www.apeldoorn4045.nl worden leerlingen tussen de 10 en 14 jaar uitgedaagd om op zoek te gaan naar sporen van de oorlog in hun eigen omgeving. Zichtbare sporen in de vorm van monumenten, maar ook onzichtbare sporen in de vorm van plekken waar onbekende oorlogsverhalen achter schuilgaan. Alex Bakker, maker van de website, vertelt over de opzet en laat aan de hand van een plattegrond zien hoe de geschiedenis van Apeldoorn tot leven komt.

Koning Willem III-kazerne in de Tweede Wereldoorlog

Fred Klijndijk vertelt over de rol van de Koning Willem III-kazerne in de Tweede Wereldoorlog. Daarbij neemt hij bezoekers ook mee in het verhaal van het cellencomplex op de kazerne en het Graeme Warrack Gebouw. Ter gedachtenis aan het verzet van zestien mensen tegen de Duitse bezetter - die daarvoor met hun leven betaalden – staat net buiten de kazerne het Keienmonument. Dit verhaal speelde zich eind 1944 af en is een voorbeeld van het meedogenloze optreden van de bezetter.

Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt dit jaar ook nog gehouden op 4 september en 6 november in CODA Café (17.00 tot 19.00 uur).

Delen via:
Zoek in collecties